Denna artikel är en annons

Bo i Kungens kurva med närhet till allt!

Bild 1 av 4
Bild 2 av 4 – I Kungens kurva finns närhet till natur, handel, kultur och infrastruktur, säger Helena Liljedahl, VD för KF Fastigheter.
Bild 3 av 4 Med Gömmarens naturreservat intill kan du få en fantastisk utsikt.
Bild 4 av 4 I området kommer grönskan att ta synlig och avkopplande plats i parkerna.

Bo i Kungens kurva?! Om bara några år kan det vara möjligt. KF Fastigheter planerar för cirka 3 500 nya lägenheter här med inflyttning till 2023. Bostäderna är en del i den plan Huddinge kommun har för att utveckla området till en ny stadsdel.

KF Fastigheters område ligger söder om IKEA, öster om Heron City och gränsar till Gömmarens naturreservat. I dag ligger här några höga kontors- och industrifastigheter i rött tegel på halva området, byggda i slutet av 70-talet av dåvarande LM Ericsson, och skog på andra halvan.

– En fantastisk plats med alldeles unika förutsättningar, säger Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter. Här finns närhet till natur, handel, kultur och infrastruktur. Här ska man kunna leva ett meningsfyllt vardagsliv med allt inom räckhåll.

3500 nya bostäder i flerbostadshus för kanske 10000 nya invånare i Kungens kurva är inget som KF Fastigheter gör ensamt, kommunen är engagerad i hela områdets utveckling. Idéerna, visionerna och planerna är ett samarbete mellan kommunen, KF Fastig­heter och andra intressenter i området. Planen är att IKEA Köpcentrum bygger ut och nya Spårväg Syd kommer att dras genom området.

Kungens kurva ska utvecklas till en ny levande och omväxlande stadsdel med all den närservice som krävs i form av allt från skolor, förskolor och vård till caféer, butiker, kultur, fritidsmöjligheter och upplevelser. Och, inte minst, fungerande kommunikationer. Behovet av nya bostäder är drivkraften, och ett sådant arbete tar naturligtvis tid.

Kungens kurva har i landstingets regionala utvecklingsplan för Stockholms­regionen angetts som en ”utpekad regional stadskärna” i Storstockholm, vilket innebär ett prioriterat område utanför city som ska avlasta med kontor, bostäder och kommunikationer.

KF Fastigheter köpte det 15 ha stora området för drygt tio år sedan och planerade då för volymhandel och Coopbutik, med Förbifart Stockholm som hjälpsam tillfart. Men när samhällets efterfrågan förändras, förändras också planerna. Handeln kommer att fortsätta att vara central i hela Kungens kurva, men utseendet med stora asfalterade parkeringsytor, ”lador” med varuhus, öde på kvällar och nätter är inte en sorts område som ligger i tiden.

– Detta är ett spännande bostadsprojekt, säger Inga Medin Stein, projektledare för KF Fastigheter. Att bygga så stort på en plats där det tidigare inte funnits bostäder och närservice är en utmaning. Men det ger också en unik möjlighet att skapa något mycket bra.

Visionsbilderna som ÅWL Arkitekter har tagit fram tillsammans med KF Fastigheter och Huddinge kommun visar upp en väv av gator i flera kvarter som kopplar samman bebyggelse och natur och samtidigt skapar platser och stråk som gynnar det sociala livet. Bland annat en stor grön park vid det som kan bli skola i området.

– En skola som ska kunna vara en plats som erbjuder liv och rörelse även på kvällar och helger, säger James Martin, arkitekt på ÅWL. Varför inte hyra ut klassrum, café, matsal, bibliotek? Du kommer på morgonen, lämnar barn på förskola och får med dig ett matpaket till jobbet!

Idéerna sprudlar för sådant som ger en stadsdel liv.

– Husen i kvarteren kommer att vara både låga och riktigt höga, generöst med plats för gröna stråk och ljus genom kvarteren och små ´pocket parks´, säger Sara Revström, landskapsarkitekt på ÅWL. En inspiration har varit Manhattan, men på Kungens kurvavis.

– Med nära till Gömmarens skog, idrottsplats och ridskola som redan finns här, kan vardagen bli enkel och helgerna äventyr!

Målgruppen för de nya bostäderna är främst småbarnsfamiljer som söker en trygg plats att rota sig på, med tillgång till all den service de behöver. Samtidigt som vild natur är granne i Gömmarens naturreservat. Hela området kommer att byggas i etapper och planarbetet pågår tillsammans med ytterligare utredningar av området.

Visionen över området och dess invånare som Sara Revström i starten skissade ner på en bit kollegieblockspapper – en kvinna med en stövel på ena foten och klacksko på den andra, med en portfölj i ena handen och en svampkorg i den andra – är på väg att bli verklighet.

Första inflyttning är planerad till 2023. Färdigbyggt kan området vara cirka tio år senare.

Om KF Fastigheter
KF Fastigheter är ett dotterbolag till KF, Kooperativa Förbundet, och äger mark, utvecklings- och butiksfastigheter till ett värde av drygt 2 miljarder kronor. Bolaget arbetar med bostadsutvecklingsprojekt i bland annat Kungens kurva i Stockholm, Bro Mälarstrand i Upplands Bro och Backaplan i Göteborg. Projekten omfattar cirka 6000-7000 bostäder.